OVE.ro

Recitindu-l pe Nichita. 11 elegii

Mar 31, 2023 at 18:30 Sala Teatrului Toma Caragiu ( Randul C, E, F si I)
There are no available tickets

Un recital extraordinar Nichita Stănescu: 11 elegii, în interpretarea actorului și muzicianului Sergiu Cioiu. 11 elegii, spunea Nichita, este o carte trăită. Acum, trăită pe scena Teatrului „Toma Caragiu” Ploiesti.

Cele 11 elegii sunt capodopere ale poeziei românești, puse în valoare, pe scenă, de personalitatea inconfundabilă a artistului Sergiu Cioiu,  într-un recital de excepție, care îi va bucura pe iubitorii lui Nichita și, deopotrivă, pe tinerii care au acum șansa să îl cunoască. Muzica spectacolului este interpretată live de violonistul și muzicianul Sabin Penea, în armonie cu spiritul lui Nichita și inspirația lui Sergiu Cioiu.

11 elegii, desigur opera cea mai aparte a poetului Nichita, care și până atunci, dar și după aceea, cu mijloace mereu reînnoite, ne-a surprins și fascinat. Totuși, de data aceasta, în interpretarea cu totul surprinzătoare, deci foarte autentică personală, a lui Sergiu Cioiu, a trebuit să dăm la o parte tot ce ne încântase cândva la marele nostru contemporan, inclusiv amintirea prestațiilor de recitator ale lui Nichita - și să asistăm la un soi de prestidigitație: să fim ridicați ca printr-o minune, la o viziune cu totul și cu totul nouă și surprinzătoare, genială ar fi spunerea, cât de cât aproape de adevăr, a ceea ce a însemnat de fapt Nichita pentru contemporanii și urmașii din ”patria limbii române” - am avut noi, norocoșii asistenți, fără a exagera cât de puțin, imaginea unui poet descins printre noi dintr-o cu totul altă lume, poate din universul paralel al poeziei autentice/ideale -, cea pe care o bănuim cumva, dar nu știam nimic-nmic despre felul cum dânsa se prezintă ca atare. Rămânând o tânjire  a firii noastre. (Ion Lazu, scriitor)