OVE.ro

Workshop Leadership Sistemic

23 - 24 Nov 2019 Intrarea Calusei nr. 9, Bucuresti
There are no available tickets

Contextul pentru aceasta calatorie de invatare

“Marile problemele cu care ne confruntăm în lume sunt datorate diferenței dintre cum funcționează natura și cum gândim noi.” (Gregory Bateson)

Organizatiile umane sunt sisteme vii.

La fel ca si natura, organizatiile sunt supuse acelorasi legi fundamentale a caror rol este sa mentina echilibrul. Insa, la fel ca in natura, miscarile sistemelor catre echilibru, precum furtuna dupa zilele toride, pot aduce dezechilibre vizibile.

In momentul in care aceste dezechilibre se manifesta, tendinta noastra este de a ne concentra atentia si resursele in a rezolva problema aparuta, asta pentru ca deseori confundam simptomul cu sursa simptomului.

Cum arata asta in organizatii? De exemplu atunci cand observam ca exista o dificultate de colaborare intre 2 departamente incepem sa actionam si sa investim resurse in a adresa "ce se vede" - oferim tot felul de solutii - schimbam manageri, angajam coachi, facem traininguri - toate astea cu speranta ca vom putea fi eficienti in a rezolva problema. Uneori reusim sa remediem simptomele pe termen scurt, doar ca sa observam ca dinamica se mentine.

Daca ne facem un pic de curaj si ne dam voie sa pasim in afara paradigmei comanda si control, putem observa cat de putin conteaza uneori dorinta sau ambitia individuala in raport cu modul in care functioneaza un sistem.

Si care este reactia noastra atunci cand traim aceasta senzatie de neputinta? Adevarul - pentru mai multi dintre noi decat am vrea poate sa lasam de inteles - este ca, atunci cand ne simtim neputinciosi in a obtine rezultatele urmarite, incepem sa ne chestionam competentele si abilitatile de a conduce sau ajungem sa chestionam competenta si bunavointa celorlalti colegi si colaboratori.

De aici pana la jocul "Cine este vinovat" mai este doar un pas, iar acel pas ne conduce pe toti intr-un spatiu spatiu conturat de judecata si comparatie. Efectul incepe sa se vada treptat pe masura ce motivatia si increderea oamenilor incepe sa se erodeze si sa faca loc unor dinamici de tipul "eu imi fac doar treaba mea", "nu ai primit mailul?", etc...

Cei care au experienta in a conduce echipe, dar si cei care au lucrat in echipe cu astfel de dinamici, inteleg intuitiv ca motivatia este cel mai mare cost ascuns al organizatiilor si este totodata si Sfantul Graal pe care cautam sa il activam in echipele din care facem parte.

Daca Judecata, Comparatia si Critica sunt cavalerii demotivarii in organizatii, Discernamantul, Compasiunea si Veracitatea sunt pilonii care ne pot sustine in crearea conditiilor potrivite pentru ca incredere si motivatia sa se manifeste in mod autentic.

Un prim pas catre aceste virtuti esentiale este ca, atunci cand observam ca nu reusim sa ne aducem expertiza si competenta pe deplin in contextele profesionale, sa ne directionam atentia catre a observa structura invizibila a organizatiei pentru a intelege ce anume interfereaza cu exprimarea potentialului.

Cand facem asta, cultivam o distanta interioara potrivita intre noi si situatie care ne permitem sa vedem unde anume nu suntem aliniati cu principiile naturale care asigura fluenta si sinergia in sistemele umane si cum putem facilita un pas catre directia alinierii si integrarii in organizatiile si echipele pe care le conducem.

Ce inseamna Leadership Sistemic?

Liderii sistemici privesc întregul, adică învață să observe atât nivelul vizibil a ceea ce se întâmplă în organizație, cât și ceea ce nu se vede, dar se simte.

Liderii sistemici învață să observe unde se blochează fluxul de comunicare și unde anume energia și atenția oamenilor este consumată de dinamici repetitive.

Un lider sistemic care observa discutii interminabile via e-mail prin care se muta mingea de la un om la altul si observa cum aceasta dinamica erodeaza increderea si scade nivelul de entuziasm al oamenilor in relatie cu rolul lor in organizatie se intreaba:

"Care este scopul implicit al nostru si in ce masura este aliniat cu scopul explicit al organizatiei? Care sunt normele noastre de apartenenta? Cum anume modul in care ne comportam mentine o loialitate invizibila fata de ceva important din trecutul nostru organizational? Ce anume interfereaza cu disponibilitatea oamenilor de a colabora constructiv? Cine sau ce nu este inclus si tratat cu respect pe deplin si cum anume poate crea asta teren fertil pentru formarea unor tabere invizibile?"

Pentru liderii sistemici, principiile sistemice sunt un cadru de referință cu ajutorul căruia pot înțelege sursa dinamicilor repetitive și pot acționa într-un mod în care energia și atenția oamenilor se reorientează către a servi scopului pentru care organizația există.

De ce-ul Leadershipului Sistemic?

Înțelegând ce dinamici sistemice interferează cu exprimarea potențialului de evoluție al organizației, liderii sistemici susțin alinierea sistemelor la principiile naturale care oferă stabilitate și asigură o adaptare agilă și armonioasă la mediul mai larg din care organizația face parte.

Capacitatea organizațiilor de a dezvolta dinamici adaptative - noi comportamente, reguli de organizare si ritualuri - ca raspuns natural la schimbare, în timp ce mențin o fundație coerentă și congruenta catre scopul comun este ceea ce numim “sănătatea organizațională

Experienta de invatare
 
Te invitam intr-un cadru de invatare experential in care poti explora noi perspective si poti descoperi:
  • Organizatia ca sistem viu si principiile naturale care organizeaza si mentin echilibrul in sistemele umane.
  • Cum incalcam fara sa stim ordinea naturala si ce dinamici punem in miscare atunci cand facem asta; ce se intampla in organizatii atunci cand nu suntem aliniati la principiile sistemice
  • Care este atitudinea interioara care ne sustine sa privim intregul si care sunt practicile specifice Leadershipului Sistemic
  • Ce tipare mentale si emotionale interefereaza cu exprimarea potentialului tau in contextele tale profesionale si ce inseamna un pas catre mai bine pentru tine in rolurile tale profesionale


Facilitator - Oana Tanase

Experienta
Fondator al Leadership Sistemic
11 ani de experienta ca manager si antreprenor in domeniul IT si servicii medicale
4 ani de experienta in coaching, facilitare si dezvoltare organizationala

Educatie
Doctorand in Administrarea Afacerilor - gandire sistemica si procese decizionale strategice
Master Practitioner in coaching si facilitatare sistemica, Systemic Coaching & Business Constellations, UK
Practitioner in constelatii de familie, Barbara Morgan UK
Team coach la Academy of Executive Coaching UK
Executive coach la Academy of Executive Coaching UK

Community Host Leadership Sistemic - Roxana Grosu

Roxana sprijina si aduce impreuna actualii membrii ai comunitatii Leadership Sistemic, facilitand cercuri de invatare in care dialogul autentic, compasiunea si principiile sistemice guverneaza.

Experienta:
Design & facilitare de experiente de invatare
Community building & growing
Dezvoltare Organizationala


Educatie:
Master in Business Administration, UB
Systemic Coaching & Constellations - Coaching Constellations Romania & One2Coach
in curs de acreditare ICF, dupa absolvirea Scolii de Coaching One2Coach