Povestea sistemului nostru de plăți cashless – Partea I

Prima versiune a ceea ce numim acum Oveit Pay s-a lansat în 2018. Era un sistem care permitea organizatorilor de evenimente să creeze mici economii de evenimente și să monetizeze tranzacțiile efectuate în spațiile respective. Pe scurt, organizatorii invitau comercianți – terți – în evenimentul lor. Comercianții își vindeau bunurile (de cele mai multe ori era vorba de mâncare și băutură) și organizatorul de evenimente primea un procent din vânzări. Acest lucru a ajutat la creșterea veniturilor generate de evenimente.

Creșterea veniturilor a fost și este în continuare esențială pentru toți organizatorii de evenimente, în special pentru cei care organizează festivaluri. Fără acest concept economic, festivalurile de care ne bucurăm nu ar fi posibile sau ar fi foarte greu de organizat. După izbucnirea pandemiei de Coronavirus și după ce afacerile de evenimente live au fost date peste cap, modelul de plăți în buclă închisă (closed loop payments) va deveni probabil o normă pentru foarte multe festivaluri care au reușit să reziste în ciuda tuturor dificultăților.

Cum a apărut Oveit Pay

La început era un sistem rudimentar. Ideea era să folosim un tag RFID pentru a stoca valoare monetară pentru wallet-uri digitale în cadrul evenimentelor. Oamenii aveau să poarte brățări care puteau fi încărcate sau folosite pentru cheltuieli. La început am testat totul pe laptopuri și cititoare RFID. Am achiziționat mai multe cititoare RFID și le-am conectat la laptopuri. Am descoperit că cititoarele diferite citeau valori diferite pe brățări, acest lucru datorându-se design-ului. Asta a fost problema numărul 1.

O altă problemă pe care am descoperit-o a fost că acest concept era extrem de instabil dacă trebuia să-l trimitem în afara zonei noastre de suport. Am avut un client care ne-a cerut tehnologia să o folosească în Medellin, Columbia. În timp ce Narcos era difuzat pe Netflix noi discutam amuzați implicațiile de a răspunde acestei solicitări și de nevoia unei implementări de la distanță. Așadar, aveam nevoie să schimbăm felul în care trimiteam produsul nostru din punctul de vedere al soluțiilor hardware. Laptopurile și cititoarele RFID nu erau scalabile și sustenabile. Asta a fost problema numărul 2.

Problemele 1 și 2 au fost rezolvate atunci când ne-am schimbat perspectiva și am trecut de la laptopuri la dispozitive mobile (în principal smartphone-uri Android). Acestea erau rezistente, ușor de folosit și puteau susține aplicația noastră. Cel mai important – toate aveau cipuri de citire NFC. Ce este un cip NFC? Ne bucurăm că întrebați. Este un cip care citește anumite tag-uri RFID speciale ce funcționează doar în proximitatea cititorului (NFC = Near Field Communication).

Când ne-am bucurat că am rezolvat toate problemele a apărut o solicitare ciudată de la un festival care avea să se desfășoare în mijlocul unei insule pustii. Cererea era să rulăm o rețea de plăți în buclă închisă (aveam asta), pe o insula pustie (ok…), pe dispozitive mobile (aveam și asta), fără conexiune la internet (clar asta nu o aveam).

Cum am făcut plățile să funcționeze offline? – citește continuarea în partea a II-a

  • 6 min reading time

    Continue reading
  • 2.8 min reading time

    Continue reading
  • 6 min reading time

    Continue reading
  • 2.8 min reading time

    Continue reading

Leave A Comment